Znacie kogoś kto nie lubi CZEKOLADY? 😉
Czekolada jest tak uwielbiana, że aż 2 razy w ciągu roku ma swoje ŚWIĘTO! – Polska świętuje 12 kwietnia, a światowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca. Więc 2 razy warto świętować! A dlaczego 7 lipca? To jest data z pogranicza faktów i legend, mówiąca, że 7 lipca 1550 roku po raz pierwszy ziarno kakaowca zostało przywiezione do Europy.
Warto wiedzieć, że poza pysznym smakiem czekolada posiada również wiele DOBRYCH WŁAŚCIWOŚCI:
– poprawia nastrój
– zmniejsza zmęczenie
– przyspiesza metabolizm
– dodaje energii
– łagodzi stres
– poprawia krążenie
– chroni przed nowotworami
– pobudza pracę nerek
– wspomaga pracę mózgu
– opóźnia procesy starzenia.
Czy czytając powyższe słowa nie macie ochoty ugryźć kawałka czekolady? 😉 Jednak warto pamiętać, że NIE KAŻDA CZEKOLADA JEST DLA NAS ZDROWA. Im więcej zawartości kakao w czekoladzie to tym lepsza dla naszego organizmu, a im więcej cukru oraz różnych dodatków to tym gorzej – nadmierne jedzeni może prowadzić do cukrzycy i otyłości…
Wyobraźcie sobie, że w ciągu roku na świecie konsumpcja czekolady przekracza 7 milionów ton! Z jednej strony wydaje się, że to „świetny interes”, ale z drugiej strony usłyszeliśmy dziś w radio, że pracownicy zajmujący się zbieraniem nasion kakao w Afryce zarabiają zaledwie 1$ na dzień za swoją pracę… I jak ma się do tego cena tabliczki czekolady… Poza tym do tej pracy na roli są wykorzystywane dzieci, a wszyscy żyją na granicy ubóstwa… Uprawa kakao jest podstawowym źródłem dochodu dla 5,5 miliona małorolnych rolników i zapewnia przeżycie między 40 a 50 milionom osób z krajów Globalnego Południa. W niektórych krajach nawet do 90% rolników zależna jest od uprawy kakaowca.
Badania pokazują, że przeciętny Europejczyk czy Amerykanin zjada średnio 5,2 kg czekolady rocznie! 🙂
Najzdrowsza jest czekolada gorzka zawierająca 70% kakao i niewielką ilość cukru. W Polsce najpopularniejszą jest tzw. „czekolada mleczna”, która zawiera zaledwie około 50% kakao. Natomiast „biała czekolada” często ma w swoim składzie zaledwie 30% masła kakaowego.
Będąc na wypoczynku w Bieszczadach, czy nocując w innych częściach Województwa Podkarpackiego warto się wybrać w 3 „słodkie miejsca” związane z czekoladą na naszym terenie, które utworzył Mirosław Pelczar – mistrz cukiernictwa:
1. w KORCZYNIE koło Krosna do FABRYKI CZEKOLADY
2. w SANOKU do PIJALNI CZEKOLADY
3. w RZESZOWIE do PIJALNI CZEKOLADY.
Na koniec CIEKAWOSTKA:
Miłośnicy czekolady przypominają, że czekolada od wielu wieków jest doskonałym afrodyzjakiem. Podobno rozsławił ją Casanova – najsłynniejszy w historii kochanek. Wg naukowców mózg po spożyciu czekolady reaguje podobnie jak w trakcie miłosnych uniesień 😉
PS. W USA narodowy dzień czekolady przypada na 28 października, kraje Afryki Zachodniej świętują 14 lutego, a na Łotwie 11 lipca. Dodamy jeszcze, że 16 grudnia przypada Dzień Pokrywania Czekoladą Czegokolwiek 🙂